Ekonomická analýza činnosti soudců - Zabranská, Monika; Kühn, Zdeněk, 1973-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce se zabývá problémem monopolní struktury současného soudního systému a silné regulace vetšiny oblastí řešení sporů. V tomto systému soudci formují zájmovou skupinu a vyhledávají regulace, které zjednodušují jejich práci a zvyšují jejich práva. Práce popisuje neefektivnosti a nebezpečí, které vyplývají z nedostatku tržní kontroly moderního soudního systému a navrhuje alternativní řešení ve formě soukromého soudního systému. Smyslem práce je také zkoumat problém úspěšné implementace konkurence do soudnictví a popsat modely, jak by soukromé soudnictví fungovalo bez státní kontroly, včetně příkladů z historie. Tato práce dále zkoumá ekonomické rozdíly mezi soukromým a státním soudnictvím zejména s ohledem na motivace, efektivnost, proces tvorby práva, rychlost, spokojenost spotřebitele a podmínky, za kterých tyto systémy fungují nejlépe. Hlavním závěrem práce je, že společnost by měla povolit podnikání všem subjektům, kteří o to projeví zájem, protože konkurence v takových oblastech, které byly doposud výsadou státu, by přinesla zlepšení kvality, zrychlení a inovace.
Vedoucí práce: Zdeněk Kühn
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses