Studentské protesty ve Francii v roce 2006 - Štěpánková, Kateřina (2008)
Práce se zabývá zkoumáním studentských protestů ve Francii v roce 2006 a s nimi souvisejícími přeměnami trhu práce. Cílem textu je analýza sporu kolem nové úpravy pracovní legislativy ve Francii. Zároveň je provedeno srovnání s reformami přijatými v jiných zemích. První kapitola se věnuje legislativní ochraně zaměstnanosti a jejímu dopadu na trh práce, s důrazem na analýzu aktuální situace ve Francii a její vývoj v mezinárodním kontextu. Druhá kapitola je zaměřena na dva typy pracovních smluv, které měly pomoci snížit rigiditu francouzské legislativy. Třetí kapitola popisuje příčiny odmítnutí druhé z přijatých reforem a poukazuje na některé problémy současné francouzské společnosti. Čtvrtá část pak představuje vývoj legislativy po odmítnutí nové smlouvy a na základě mezinárodního srovnání nastiňuje možné cesty reformy trhu práce. Závěr shrnuje výsledky analýzy a nabízí určitá doporučení reforem trhu práce ve Francii.