Možnosti využití programovacího jazyku VBA ve statistické analýze - Trávníček, Lukáš; Řezanková, Hana, 1956-; Vrabec, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této diplomové práce je představit možnosti statistické analýzy v systému MS Excel a poukázat na její slabší a silnější stránky. Zaměřuji se jednak na nástroje, které jsou součástí tohoto produktu, jednak na přídavné statistické programy, které lze instalovat do prostředí MS Excel. V prvním případě se jedná o statistické funkce, grafickou analýzu a doplněk s názvem Analýza dat. Ve druhém případě jde o produkty XLStatistics, Analyse it a WinSTAT, které ve své práci popisuji. V souvislosti s prvním zmíněným produktem popisuji i aplikaci některých statistických postupů na ilustrativních příkladech. Jde o vybrané testy hypotéz, analýzu rozptylu a kovariance a regresní analýzu. Cílem této části diplomové práce je ukázat jinou možnost analýzy dat než nabízí MS Excel nebo přídavné statistické programy Analyse it a WinSTAT. Přínosem mé práce je vytvoření vlastního produktu s názvem Regxcel, který umožňuje analýzu dat pomocí šesti základních typů regresních funkcí. Cílem této části mé diplomové práce bylo poukázat na možnosti snadnějšího řešení některých regresních úloh v MS Excel, ale také na sílu jazyka VBA při řešení problémů, k nimž dochází při analýze pomocí standardních nástrojů pro analýzu dat v MS Excel. Možností produktu Regxcel jsem ilustroval na reálném datovém souboru. Vytvořený program je součástí přiloženého CD.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses