Konvergence cenové hladiny České republiky k zemím EU na základě Balassova-Samuelsonova modelu - Havrlant, David (2006)
Konvergence cenové hladiny České republiky ke státům Evropské unie je posuzována prostřednictvím relativní ceny neobchodovatelných statků. Dynamika relativní ceny neobchodovatelných statků je vysvětlena vývojem celkové produktivity faktorů v obchodovatelném a neobchodovatelném sektoru. Výchozí koncepci poskytuje Balassův-Samuelsonův model a jeho modifikace, z nichž jsou odvozeny experimentálně ověřované regresní rovnice. Z výsledků je patrné, že relativní cena neobchodovatelných statků roste v České republice v závislosti na růstu kapitálové zásoby prokazatelně vyšším tempem než v Německu a EU15, a to zejména v důsledku relativně vyšší citlivosti celkové produktivity faktorů v obchodovatelném sektoru. Odhadnuté modely tedy potvrzují konvergenci cenové hladiny České republiky k Německu a EU15.