Konvergence cenové hladiny České republiky k zemím EU na základě Balassova-Samuelsonova modelu - Havrlant, David; Jablonský, Josef, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Konvergence cenové hladiny České republiky ke státům Evropské unie je posuzována prostřednictvím relativní ceny neobchodovatelných statků. Dynamika relativní ceny neobchodovatelných statků je vysvětlena vývojem celkové produktivity faktorů v obchodovatelném a neobchodovatelném sektoru. Výchozí koncepci poskytuje Balassův-Samuelsonův model a jeho modifikace, z nichž jsou odvozeny experimentálně ověřované regresní rovnice. Z výsledků je patrné, že relativní cena neobchodovatelných statků roste v České republice v závislosti na růstu kapitálové zásoby prokazatelně vyšším tempem než v Německu a EU15, a to zejména v důsledku relativně vyšší citlivosti celkové produktivity faktorů v obchodovatelném sektoru. Odhadnuté modely tedy potvrzují konvergenci cenové hladiny České republiky k Německu a EU15.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses