Veřejné výdaje na ochranu životního prostředí v zemích Visegrádslé čtyřky. - Smolková, Monika; Šauer, Petr; Dvořák, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Výdaje na ochranu životního prostředí jsou významné ze dvou hledisek. Prvním je jejich příspěvek k řešení problémů životního prostředí. Druhým je problém jejich efektivnosti, protože představují značný objem prostředků vynakládaných z veřejných rozpočtů i soukromých zdrojů. Ve své práci se věnuji veřejným výdajům na ochranu životního prostředí v zemích Visegradské čtyřky a hlavním cílem je provést analýzu výdajů směřujících na ochranu životního prostředí a diskutovat příčiny rozdílů. Tyto rozdíly mohou spočívat v různých politikách životního prostředí. V práci jsou vysvětleny jednotlivé pojmy jako veřejné výdaje, výdaje na ochranu životního prostředí, charakteristika Visegradu, fondy EU. Dále je zde uvedena obecná charakteristika zemí V4 a vývoj ochrany životního prostředí od roku 1989 po současnost. Je proveden i rozbor výdajů na OŽP v těchto zemích v časových řadách a to v podílu k HDP a k počtu obyvatel. Závěry jsou vyvozeny z údajů o investičních výdajích na OŽP a pozornost je věnována i zdrojům financování využívaných v příslušných zemích.
Vedoucí práce: Petr Šauer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: aplikovaná environmentální ekonomie, politika a management [obor bakal. práce]; veřejné výdaje; ochrana životního prostředí; bakalářské práce; public expenditures; environmental protection; bachelor's theses