Biosférická rezervace Šumava jako nástroj trvale udržitelného rozvoje území - Silovská, Hana; Macháček, Jaroslav; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Ochrana přírody a velkoplošných územních celků je aktuálním, často diskutovaným a citlivým tématem dnešní doby. Tato diplomová práce, zaměřená na biosférickou rezervaci Šumava (dále BR Šumava), má za úkol vysvětlit tyto problémy: Jaké jsou hlavní přínosy BR Šumava ve vztahu k hlavním aktérům území (státní správa, samospráva, občané, podnikatelé)? Jaký potenciál přináší BR Šumava pro rozvoj podnikatelských a dalších rozvojových aktivit? Může být socioekonomický rozvoj území v souladu s principy ochrany přírody a trvale udržitelného rozvoje (dále TUR)? V první části práce se věnuji problematice biosférických rezervací nejprve obecně, na úrovni mezinárodní (program Man and the Biosphere, světové BR), poté na úrovni České Republiky (BR v ČR, srovnání). V další části se již soustředím na BR Šumava, kde analyzuji toto území z hlediska geografického, ochrany přírodního prostředí, historického a socioekonomického hlediska. Praktická část má přinést poznatky o smýšlení, postojích a očekáváních klíčových aktérů v území. Rovněž bude hledán optimální model fungování BR a její možné role v území. V závěru se snažím podat shrnutí všech získaných poznatků a nastínit možná řešení, doporučení do budoucnosti BR Šumava. Jaké aktivity je vhodné a přínosné podporovat, tak aby se území rozvíjelo socioekonomicky za současného respektování a přijmutí principů ochrany přírody a TUR.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses