České zelené karty v kontextu imigrační politiky EU - Kopecká, Vladimíra; Němcová, Ingeborg, 1957-; Potužáková, Zuzana, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Zelená karta je novým druhem povolení k pobytu na území ČR určeným pro cizince z vybraných třetích zemí. Držitele oprvňuje zároveň k pobytu i výkonu zaměstnání. Koncept v ČR funguje od 1.1.2009. Tato práce český projekt Zelených karet zasazuje do širšího kontextu imigrační politiky EU a zkoumá, zda jsou české zelené karty slučitelné s obdobným systémem modrých karet EU, který zatím neběží, nicméně je ve fázi schvalování. Práce dále zjišťuje, zda obdobné systémy již fungují v jiných členských zemích EU a srovnává české zelené karty s vybranými systémy zelených karet Německa a Dánska. Zabývá se rovněž otázkou, zda je český systém zatím úspěšný, jaké jsou jeho klady, zápory a perspektivy do budoucna.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; trh práce; diplomové práce; labor market; master's theses