Role přeshraniční spolupráce v rozvoji obcí na česko-saském pohraničí - Šťastná, Petra (2009)
V úvodu se práce zaměřuje na popis problematiky příhraničních regionů obecně. Snaží se nastínit, jaké možnosti rozvoje tyto regiony mají a jaké možnosti jim nabízí Evropská unie v rámci politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Krátce se zmiňuje i o finančním mechanismu EHP a Norska. Přesto, že výčet není vyčerpávající, podává částečný přehled o tom, jaké možnosti zmiňované regiony mají. Další část práce se věnuje už výhradně přeshraniční spolupráci na česko--saském pohraničí z hlediska poskytování evropských dotací. Uvádí porovnání předchozích a současného období z hlediska cílů, na které se zaměřují, implementačních struktur a v případě uplynulých období i z hlediska čerpání. Snaží se podat alespoň částečný přehled o tom, jaké jsou potenciály rozvoje na česko--saském pohraničí a na základě dotazníkového šetření zjistit, jak zástupci obcí na česko--saském pohraničí přeshraniční spolupráci vůbec vnímají a kde v rámci ní vidí největší problémy.