Role přeshraniční spolupráce v rozvoji obcí na česko-saském pohraničí - Šťastná, Petra; Heřmanová, Eva, 1959-; Jetmar, Marek, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
V úvodu se práce zaměřuje na popis problematiky příhraničních regionů obecně. Snaží se nastínit, jaké možnosti rozvoje tyto regiony mají a jaké možnosti jim nabízí Evropská unie v rámci politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Krátce se zmiňuje i o finančním mechanismu EHP a Norska. Přesto, že výčet není vyčerpávající, podává částečný přehled o tom, jaké možnosti zmiňované regiony mají. Další část práce se věnuje už výhradně přeshraniční spolupráci na česko--saském pohraničí z hlediska poskytování evropských dotací. Uvádí porovnání předchozích a současného období z hlediska cílů, na které se zaměřují, implementačních struktur a v případě uplynulých období i z hlediska čerpání. Snaží se podat alespoň částečný přehled o tom, jaké jsou potenciály rozvoje na česko--saském pohraničí a na základě dotazníkového šetření zjistit, jak zástupci obcí na česko--saském pohraničí přeshraniční spolupráci vůbec vnímají a kde v rámci ní vidí největší problémy.
Vedoucí práce: Eva Heřmanová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; pohraničí; přeshraniční spolupráce; diplomové práce; border region; transborder cooperation; master's theses