Hypoteční trh u nás a ve světě aneb hypotéku ano či ne - Friebová, Zuzana (2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na osvětlení pojmu hypotečního bankovnictví v České republice, Spojených státech a Japonsku. První část je věnována obecné charakteristice a náležitostem hypotečního bankovnictví. Ve druhé kapitole je nejprve odůvodněn výběr zemí pro popisnou část a jejich stručná demografická, geografická, historická a kulturní charakteristika. Následně je tato kapitola rozdělena do tří podkapitol, které se věnují hypotečnímu trhu v každé zemi samostatně. Ačkoli se neustále hovoří o hypoteční krizi, která vznikla a zasáhla primárně Spojené státy, nesmíme zapomenout na provázanost finančního sektoru a rychlost, s jakou se krize dokáže rozšířit a zachvátit i ostatní ekonomiky světa.