Evidence Based Policy - Petrová, Zuzana (2009)
Tato práce se zabývá dvěma nástroji pro řízení hospodářské politiky, Evidence Based policy a Regulatory Impact Analysis. Evidence Based Policy se opírá o získávání a vyhodnocování relevantních dat, která se týkají realizací vládních či nevládních projektů. K vyhodnocení těchto projektů lze použít několik metod. Metody pro vyhodnocování a postup pro vyhodnocování těchto projektů jsou obsahem první části této práce. Druhá část práce se týká Regulatory Impact Analysis. Vývoj RIA v Evropské unii a ve Velké Británii, analýza kvality RIA a vyhodnocení implementace RIA do legislativy tvoří další část práce. Třetí část práce se věnuje RIA v České republice. Je zde uveden postup začlenění RIA do legislativního procesu a pravidla pro vyhodnocení dopadů regulace v České republice. Součástí je též analýza pěti závěrečných zpráv. Poslední část diplomové práce tvoří identifikace problému spojených s RIA.