Komparace emisního obchodovacího systému EU a programu kyselého deště v USA - Zelená, Vladimíra (2009)
Diplomová práce porovnává Systém emisního obchodování Evropské unie, který obchoduje s povolenkami umožňujícími vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, s Programem kyselého deště, který na území Spojených států amerických obchoduje s emisemi oxidu uhličitého a oxidů dusíku. Oba dva systémy fungují na stejných principech a mechanismech, díky odlišně nastaveným parametrům však došlo při implementaci těchto systémů k odlišným výsledkům. Praktická část této práce se detailně zabývá oběma systémy a příčinami neúspěchu prvního obchodovacího období v Evropské unii, včetně ponaučení plynoucích pro druhé obchodovací období, a zdařilého průběhu Programu kyselého deště.