Komparace emisního obchodovacího systému EU a programu kyselého deště v USA - Zelená, Vladimíra; Petrášek, František, 1934-; Škop, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce porovnává Systém emisního obchodování Evropské unie, který obchoduje s povolenkami umožňujícími vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, s Programem kyselého deště, který na území Spojených států amerických obchoduje s emisemi oxidu uhličitého a oxidů dusíku. Oba dva systémy fungují na stejných principech a mechanismech, díky odlišně nastaveným parametrům však došlo při implementaci těchto systémů k odlišným výsledkům. Praktická část této práce se detailně zabývá oběma systémy a příčinami neúspěchu prvního obchodovacího období v Evropské unii, včetně ponaučení plynoucích pro druhé obchodovací období, a zdařilého průběhu Programu kyselého deště.
Vedoucí práce: František Petrášek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; oxid siřičitý; oxid uhličitý; diplomové práce; sulphur dioxide; carbon dioxide; master's theses