Znalostní společnost a otevřená ekonomika - dopady na konkurenceschopnost ekonomiky ČR v globálním prostředí - Kamrlová, Lucie (2009)
Ve své diplomové práci se chci věnovat konkurenceschopnosti České Republiky v současném globálním světě. Považuji za důležité detailněji popsat co znamená pojem "znalostní ekonomika" či "znalostní společnost". Moje práce se bude opírat o autoritativní prameny z oblasti lidského kapitálu, knowledge economy, inovací a další dostupné literatury. Po seznámení s těmito pojmy a vývojem ekonomických teorií v oblasti lidského kapitálu a hospodářského růstu, přejdu k představení Lisabonské strategie. Zde porovnám celkovou situaci Evropské Unie se světem a také s Českou republikou. Neboť cílem této práce je ukázat možné cesty rozvoje České republiky a jejího ekonomického růstu v delším časovém období, Lisabonská strategie reflektuje tuto skutečnost v celé její komplexitě. V tomto okamžiku, je vhodné provést srovnání České republiky s jinou zemí, zvolila jsem Finsko. Následuje stručná analýza amerického a francouzského systému vzdělávání, vědy a výzkumu. Získané poznatky mi poslouží k nastínění možných řešení pro Českou republiku neboť naše současná situace nám dává jedinečnou možnost inspirovat se tím čím jsou tyto ekonomiky jedinečné a zasadit toto jejich know-how do širšího kontextu České republiky.