Dopad kapitalizace výdajů na výzkum a vývoj na odhady makroekonomických agregátů a na vztah rozpočtu ČR a EU - Zbranek, Jaroslav; Fischer, Jakub, 1978-; Vondráčková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá statistikou výzkumu a vývoje se zaměřením na možné dopady uvažované kapitalizace výdajů na výzkum a vývoj. Úvodní část je věnována statistickým šetřením v oblasti výzkumu a vývoje pro přiblížení datové základny. Následně jsou představeny konkrétní předpokládané, metodologické změny mezinárodního standardu ESA a s tím souvesející změny v systému národního účetnictví, včetně popisu současné praxe. Stěžejní náplní je jednak prezentace dopadů kapitalizace na hlavní makroekonomické agregáty, plnění tzv. Maastrichtských kritérií na konkrétních údájích za Českou republiku. V poslední fázi jsou pak ukázány možné dopady na odvody České republiky do rozpočtu Evropské unie, kde je provedeno také mezinárodní srovnání, které přibližuje dopady všech členských států v kontextu financování rozpočtu Evropské unie. Mezinárodní srovnání zde má ukázat, jestli je pro členské státy v tomto ohledu kapitalizace prospěšná či naopak.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses