Propočet výnosnosti investic do vzdělání v ČR - Malinová, Kateřina (2009)
Cílem této práce je odhad individuální míry výnosnosti investic do vysokoškolského vzdělání v České republice. Nejprve se zaměřuji na teoretické objasnění problematiky lidského kapitálu a investic do vzdělání jako nejdůležitějších investic do lidského kapitálu. Na základě získaných teoretických poznatků uvádím výčet výnosů a nákladů spojených s investicemi do lidského kapitálu, ze kterých později vybírám kvantifikovatelné výnosy a náklady vhodné pro výpočet míry výnosnosti investic do vysokoškolského vzdělání a uvádím i data, která ve výpočtech využívám. V práci popisuji mimo mnou použité metodiky výpočtu i metodiku výpočtu této míry, kterou používá OECD, jelikož z této metodiky vycházím. Po vlastním výpočtu popisuji skutečnosti, které můj výpočet omezují z hlediska výpočtů i interpretace míry, ke které jsem došla. V závěru mé práce zmiňuji i další možné směry bádání v této oblasti.