Propočet výnosnosti investic do vzdělání v ČR - Malinová, Kateřina; Fischer, Jakub, 1978-; Münich, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je odhad individuální míry výnosnosti investic do vysokoškolského vzdělání v České republice. Nejprve se zaměřuji na teoretické objasnění problematiky lidského kapitálu a investic do vzdělání jako nejdůležitějších investic do lidského kapitálu. Na základě získaných teoretických poznatků uvádím výčet výnosů a nákladů spojených s investicemi do lidského kapitálu, ze kterých později vybírám kvantifikovatelné výnosy a náklady vhodné pro výpočet míry výnosnosti investic do vysokoškolského vzdělání a uvádím i data, která ve výpočtech využívám. V práci popisuji mimo mnou použité metodiky výpočtu i metodiku výpočtu této míry, kterou používá OECD, jelikož z této metodiky vycházím. Po vlastním výpočtu popisuji skutečnosti, které můj výpočet omezují z hlediska výpočtů i interpretace míry, ke které jsem došla. V závěru mé práce zmiňuji i další možné směry bádání v této oblasti.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; lidský kapitál; diplomové práce; human capital; master's theses