Řízení o předběžné otázce v rámci evropského soudnictví - Zvárová, Daniela; Pavlok, Jan; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Diplomová práce se zabývá řízením o předběžné otázce. Je zde nastíněna nejen charakteristika a vývoj řízení o předběžné otázce, ale také výklad pojmu "soud členského státu" či problematika výjimek z povinnosti předložit předběžnou otázku. V následujících kapitolách práce pojednává o statistických zajímavostech tohoto řízení, faktorech ovlivňujících podání předběžné otázky či možnostech, jak zefektivnit řízení o předběžné otázce. V poslední kapitole je řízení o předběžné otázce analyzováno z pohledu českého práva. Je zde kladen důraz zejména na některé české instituce jako soudní orgány ve smyslu komunitárního práva, na procesněprávní aspekty tohoto řízení či na rozbor jednotlivých předběžných otázek podaných českými soudy. Není opomenuta ani judikatura Ústavního soudu České republiky, a to jak ve vztahu ke komunitárnímu právu samotnému, tak ve vztahu k řízení o předběžné otázce.
Vedoucí práce: Jan Pavlok
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses