Rovné příležitosti mužů a žen - Výskotová, Petra (2009)
Tématem této diplomové práce je problematika rovných příležitostí na trhu práce. První část je věnována nerovnostem mezi muži a ženami, příčinám odlišného postavení, základním pojmům a legislativnímu rámci rovných příležitostí mužů a žen v Evropské unii a České republice. Přehled o současném postavení žen na trhu práce podává analýza základních statistických ukazatelů diferencovaných podle pohlaví. Kromě Evropské unie, která si rovné příležitosti vytyčila jako jeden ze svých základních cílů, jsou významnými iniciátory genderových opatření jednotlivé firmy. Další části práce jsou proto věnovány jejich přístupu k rovným příležitostem, především hlavním důvodům pro implementaci jednotlivých opatření a konkrétním krokům, které by měly přispět ke zlepšení situace. Poslední kapitola se zabývá náklady a přínosy plynoucími ze zavádění rovných příležitostí a zachycuje opatření, která se stále častěji osvědčují v praxi.