Rovné příležitosti mužů a žen - Výskotová, Petra; Poláková, Olga, 1944-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tématem této diplomové práce je problematika rovných příležitostí na trhu práce. První část je věnována nerovnostem mezi muži a ženami, příčinám odlišného postavení, základním pojmům a legislativnímu rámci rovných příležitostí mužů a žen v Evropské unii a České republice. Přehled o současném postavení žen na trhu práce podává analýza základních statistických ukazatelů diferencovaných podle pohlaví. Kromě Evropské unie, která si rovné příležitosti vytyčila jako jeden ze svých základních cílů, jsou významnými iniciátory genderových opatření jednotlivé firmy. Další části práce jsou proto věnovány jejich přístupu k rovným příležitostem, především hlavním důvodům pro implementaci jednotlivých opatření a konkrétním krokům, které by měly přispět ke zlepšení situace. Poslední kapitola se zabývá náklady a přínosy plynoucími ze zavádění rovných příležitostí a zachycuje opatření, která se stále častěji osvědčují v praxi.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diskriminace; gender; diplomové práce; discrimination; gender; master's theses