Soukromé sociální pojištění - Institucionálně-historická analýza - Dvořák, Lukáš; Chalupníček, Pavel; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce se snaží identifikovat hlavní rysy vývoje nemocenského pojištění v českých zemích. V 2. polovině 19. století začínaly v českých zemích vznikat vzájemné dobrovolné organizace na spolkovém základě, podobně jako se tomu stalo ve Velké Británii a Spojených státech amerických, zároveň již v roce 1888 bylo zavedené povinné nemocenské pojištění dělníků. Práce v první části nabízí analytický přístup ke zkoumání tohoto vývoje, zejména přístup veřejné volby, koncepty kognitivního hazardu a sociálního kapitálu. V druhé části autor přináší historický přehled zkoumaného období, nástin hlavního vývoje tzv. Friendly societies ve Velké Británii a Spojených státech amerických a analýzu povinného nemocenského pojištění a dobrovolných spolků. Analýza ukazuje, že obdobně jako v případě anglosaské zkušenosti s vývojem sociálního pojištění, i zde hrály důležitou roli zájmové skupiny, např. dělnické hnutí, zaměstnavatelé a lékaři. Prosazení povinného pojištění vedlo k upevnění jejich vlivu. Aplikace konceptů sociálního kapitálu a kognitivního hazardu ukazuje, že povinné pojištění mohlo nést nezamýšlené dlouhodobé náklady v podobě snížení dobrovolné spolupráce.
Vedoucí práce: Pavel Chalupníček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; sociální kapitál; veřejná volba; pracovní neschopnost; zdravotní pojištění; sociální pojištění; diplomové práce; social capital (sociology); public choice; sick leave; health insurance; social insurance; master's theses