Přijetí eura v České republice - Ira, Jiří (2008)
Cílem práce je vyhodnotit připravenost České republiky na vstup do eurozóny. Zaměřuje se na vymezení přínosů a nákladů přijetí společné měny. Nechybí zde vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií a krátký výhled jejich plnění v budoucnosti. Významná část je také věnována reálné konvergenci. Analyzuje jak synchronizaci ekonomických cyklů v rámci vybraných skupin států eurozóny, tak situaci na českém trhu práce a fiskální politiku, z pohledu možných přizpůsobovacích mechanismů, které mohou po přijetí společné měny pomáhat vstřebávat dopadající asymetrické šoky na naši ekonomiku. Práce se zabývá vyhodnocením dopadů společné měny na státy eurozóny. V závěru je vysvětlena problematika kursového mechanismu ERM II a je zmíněn i vliv probíhající finanční krize na rozhodování o přijetí eura v ČR.