Přijetí eura v České republice - Ira, Jiří; Janáček, Kamil, 1943-2023; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem práce je vyhodnotit připravenost České republiky na vstup do eurozóny. Zaměřuje se na vymezení přínosů a nákladů přijetí společné měny. Nechybí zde vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií a krátký výhled jejich plnění v budoucnosti. Významná část je také věnována reálné konvergenci. Analyzuje jak synchronizaci ekonomických cyklů v rámci vybraných skupin států eurozóny, tak situaci na českém trhu práce a fiskální politiku, z pohledu možných přizpůsobovacích mechanismů, které mohou po přijetí společné měny pomáhat vstřebávat dopadající asymetrické šoky na naši ekonomiku. Práce se zabývá vyhodnocením dopadů společné měny na státy eurozóny. V závěru je vysvětlena problematika kursového mechanismu ERM II a je zmíněn i vliv probíhající finanční krize na rozhodování o přijetí eura v ČR.
Vedoucí práce: Kamil Janáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses