Dlouhodobý vývoj příjmové nerovnosti ve vybraných evropských státech a v USA - Hrušková, Tereza; Abrhám, Josef; Popovová, Marie, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato diplomová práce se zabývá dlouhodobým vývojem příjmové nerovnosti v několika evropských zemích a ve Spojených státech. Nejdříve je tento vývoj prezentován v čase, poté je pomocí empirické analýzy zkoumána platnost Kuznetsovy hypotézy. Podle Kuznetse (1955) může být dlouhodobý vývoj příjmové nerovnosti v průběhu ekonomického rozvoje znázorněn jako křivka ve tvaru převráceného písmene U. Tedy s tím, jak se ekonomika stává vyspělejší, příjmová nerovnost nejdříve roste a následně klesá. Na empirickou část navazuje přehled možných vysvětlení pro obrat ve vývoji příjmové nerovnosti v 70. a 80. letech 20. století, které se objevily v ekonomické literatuře. Je zde prezentována i stručná charakteristika evropských socio-ekonomických modelů, která dokládá, že pravděpodobně neexistuje jednoduchý trade-off vztah mezi nezaměstnaností a příjmovou nerovností, jak zmiňuje Krugman (1995).
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses