Regulace pracovní doby, evaluace hospodářsko -- politických opatření - Šenk, Michal; Czesaný, Slavoj, 1940-; Štěpánková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce je zaměřena na konkrétní příklady socioinženýrských rozhodnutí v oblasti regulace pracovní doby a pomocí ekonometrické analýzy jsou ohodnoceny případná dosažení vytyčených cílů. V teoretické části jsou nastíněny postupy, jak a proč příslušné autority regulují pracovní dobu, jaké jsou náklady a výnosy takového počínání a jak ekonomičtí teoretikové vnímají oblast pracovní doby jako po regulaci volající. Převzetím už existujících analýz, ale především vytvořením vlastního ekonometrického modelu, jsou zanalyzovány pětatřicetihodinový pracovní týden ve Francii, efekty povinné maximální pracovní doby v Evropské unii i německé politické snahy o prosazení naopak delšího pracovního týdne. Výsledky zmíněných případových studií jsou napasovány na českou realitu, která je podrobněji nastíněna a dále je předpovězen vývoj v českém prostředí v případě přijetí totožné legislativy. Jako východisko posloužilo zmapování historického vývoje délky pracovní doby, údaje o produktivitě práce, ekonomická realita vybraných ekonomik před, v momentu volby toho kterého opatření, i po něm nebo legislativní zázemí problematiky řízení pracovní doby.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; pracovní doba; trh práce; diplomové práce; labor time; labor market; master's theses