POROVNANIE SYSTÉMOV REGIONÁLNEJ POLITIKY V ČESKEJ REPUBLIKE A SLOVENSKEJ REPUBLIKE - Masaryk, Daniel (2008)
Diplomová práce má za cíl poskytnout přehled a srovnání systémů regionální politiky České republiky a Slovenské republiky. V úvode práce je zpracovaná problematika vzniku a vývoje regionální politiky v globálním měřítku. Dále srovnání regionálních struktur a územního členění daných republik. Práce popisuje jednotlivé faktory ( přírodní, ekonomické, demografické, atd. ) ovlivňující stav a vývoj regionální politiky v ČR a SR do roku 1990 a následně od roku 1990 a změny v regionální politice po vstupe krajin do EU. V závěre je práce zaměřena na efektivnost regionální politiky jak v rámci EU, tak vzájemně mezi ČR a SR.