Komparace důchodových systémů a návrhů reforem v České republice a Německu - Pochylá, Petra (2008)
Práce se zaměřuje na analýzu důchodových systémů a návrhů na jejich reformu České republiky a Německa, které jsou vybudovány na stejném principu průběžného financování. Bez ohledu na tuto skutečnost bude snahou prokázat a poukázat na společné či odlišné znaky obou systémů. Již po dlouhá staletí sehrálo Německo v českých dějinách významnou roli, která je neodmyslitelná. Je možné tvrdit, že jako jeden z faktorů přispělo k průběhu takových dějin, které zajistily českou přítomnost. A proto se bude skutečnost vzájemné propojenosti, konkrétně v oblasti důchodových systému, snažit prokázat tato práce. Analýzou budou vyzdviženy shody a rozdíly v historickém vývoji, v současné struktuře systémů, ale také v doposud přijatých reformních krocích a politických návrzích pro vývoj do budoucnosti. První část práce se zabývá teoretickou základnou problematiky, která je potřebná pro další analýzu. Druhá část pak již konkrétně srovnává důchodové systémy České republiky a Německa.