Analýza konkrétního projektu Iniciativy Společenství EQUAL realizovaného v rámci Jihočeského kraje - Bártíková, Markéta (2009)
Předmětem diplomové práce je postihnout jednotlivé fáze vývoje sociální politiky Evropské unie od jejích počátků jako celku a dále pak konkretizovat význam Iniciativy Společenství EQUAL jako nástroje pro naplňování Evropské strategie zaměstnanosti a boje proti všem formám diskriminace a nerovným podmínkám na trhu práce. Tato iniciativa je jednou ze čtyř, jež je v programovacím období 2000 -- 2006 financována ze Strukturálních fondů EU, a to z Evropského sociálního fondu (ESF). Analytická část práce je zaměřena na celkovou analýzu jednoho z projektů Iniciativy Společenství EQUAL s názvem "Podnikání bez překážek", jenž je realizován v rámci Jihočeského kraje. Cílem tohoto tříletého projektu je podpora osob z cílových skupin, které se rozhodnou řešit tíživou životní situaci v podobě nezaměstnanosti zahájením podnikatelské činnosti. Charakteristickým znakem tohoto projektu je vznik tzv. BENEFIT kontaktních míst sloužících k poskytování odborného poradenství v oblasti podnikání. Tato kontaktní místa vznikla v Oblastních kancelářích Jihočeské hospodářské komory.