Hospodářský vývoj Argentiny za vlády J.D. Peróna 1946 - 1955 - Holas, Petr; Tajovský, Ladislav, 1973-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se věnuje období necelých deseti let první vlády Juana Dominga Peróna, kdy byly položeny základy peronistického hnutí, k jehož odkazu se hlásí významná část argentinského politického spektra dodnes. Toto období představuje zásadní zlom v argentinských dějinách jak z hlediska politického, tak socio-ekonomického. Práce je rozčleněna do čtyř velkých kapitol. První z nich nastiňuje stav argentinské společnosti a hospodářství v kontextu mezinárodní situace před Perónovým nástupem do funkce prezidenta. Další tři kapitoly se již zabývají přímo obdobím Perónovy vlády. První z nich se věnuje třem základním fundamentům peronistické hospodářské politiky počátečního období, mezi které patřily ekonomický nacionalismus a etatismus, překotná industrializace a především politika masivního přerozdělování. Druhá kapitola analyzuje socio-ekonomickými aspekty peronistické ústavní reformy z roku 1949, hospodářský vývoj v závěru Perónova prvního mandátu a vývoj v zemědělském sektoru v jeho průběhu. Závěrečná kapitola pak rozebírá změny v hospodářské politice během Perónova druhého prezidentského mandátu a příčiny Perónova pádu.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; industrializace; přerozdělování; diplomové práce; industrialization; resource allocation; master's theses