Analýza a optimalizace efektivnosti zemědělsko-dřevozpracujícího podniku (reálná situace) - Jägerová, Tereza (2009)
Diplomová práce usiluje o optimalizaci podnikových procesů a následně o navržení případných změn. Nejprve se zabývá dopravním problémem, jehož cílem je najít optimální trasu pro distribuci palet, posléze naložení řeziva a konečně návrat do jednoho z center. Jedná se o modifikaci úlohy obchodního cestujícího s více cestujícími a více výchozími místy za předpokladu dynamičnosti v čase a navštívení pouze vybraných zákazníků. Zemědělský problém je komplexnější, protože hledá optimální portfolio různorodé živočišné a rostlinné výroby ovlivněné mnoha faktory, z nichž stojí za zmínku například stochastický charakter počasí a podmínka stability stáda skotu, které jsou společně s ostatními podmínkami a faktory zachyceny v modelu.