Harvesting in the Predator - Prey Model - Chrobok, Viktor; Lagová, Milada, 1941-; Kalčevová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá Predator-Prey (dravec-kořist) modelem upraveným o možnost těžby některé z populací, nebo obou z nich. Nejdříve je uveden krátký popis základního modelu a citlivostní analýza. První ze základních možností úpravy modelu je procentuální těžba. Tento model může být jednoduše převeden na model základní použitím substituce. Další modifikací je konstantní těžba. Vyřešení tohoto systému vyžaduje linearizaci, která byla řádně provedena a přinesla užitečné výsledky využitelné i v předchozích modelech. Pátá kapitola se soustředí na regulační modely, které mohou mít rozmanité použití obzvláště při uplatňování politik na ochranu životního prostředí. Po rozlišení mezi diskrétní a spojitou těžbou jsou uvedeny všechny smysluplné modifikace těchto regulačních modelů. Poslední kapitola obsahuje optimalizační algoritmus pro maximalizaci zisku těžitele pomocí nástrojů ekonometrického modelování.
Vedoucí práce: Milada Lagová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; linearizace; diferenciální rovnice; populační dynamika; matematická biologie; diplomové práce; linearization; differential equations; population dynamics; mathematical biology; master's theses