Administrativní náklady a místní poplatky - Kašparová, Lenka; Krbová, Jana, 1962-; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2008)
Cílem této bakalářské práce je provést analýzu administrativních nákladů při výběru místních poplatků v městysi Vranov nad Dyjí. Teoreticko-metodologická část vysvětluje jednotlivé pojmy týkající se místních poplatků, jejich právní úpravu, vydávání obecně závazných vyhlášek o místních poplatcích a správu daní a poplatků, vymezuje také administrativní náklady a jejich měření a posléze popisuje metodiku, podle které byla provedena aplikace na výzkumy Krbové, Pekové a Krbové, Rouska. V úvodu praktické části je popsán postup, podle kterého bude prováděna analýza administrativních nákladů. Je zde charakteristika městyse s přehledem, které poplatky byly vybírány v období 2006 - 2008 a jak vysoké byly za ně příjmy. Následuje analýza administrativních nákladů u místních poplatků prováděná podle zvolené metody. Výsledkem je zjištění poplatkové efektivnosti, tj., zda všechny poplatky, které městys vybírá, převyšují svými příjmy vynaložené administrativní náklady.
Vedoucí práce: Jana Krbová
Obsahuje bibliografii
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: místní poplatky; správa daní; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; local fees; tax administration; bachelor's theses