Daňová reforma na Slovensku - Kopáčková, Marina (2008)
Cílem této práce je popsat a zhodnotit daňovou reformu na Slovensku, která vešla v platnost v roce 2004, dle principů optimálního zdanění. Optimální daňový systém by měl v sobě kloubit principy efektivnosti, administrativní jednoduchosti, pružnosti, spravedlnosti a fiskálního výnosu. Cílem daňové reformy na Slovensku bylo zpřehlednit a zjednodušit daňovou legislativu, odstranění zvlaštních režimů a výjimek pro stanovení základu daně, přenesení daňového zatížení s přímých daně na nepřímé, odstranění dvojího zdanění a zavedení rovné daně. V závěru práce jsou odvozena doporučení pro Českou Republiku.