Development of social insurance from the standpoint of transfer of insurance-generated monies to the state budget. - Hartlová, Alena (2008)
Tato diplomová práce pojednává o vývoji sociálního pojištění, konkrétně o veřejném zdravotním pojištění a sociálním zabezpečení, z hlediska odvození plateb do veřejného rozpočtu. Představuje význam sociálního pojištění v jeho současné podobě a dále zjišťuje a analyzuje podstatné změny, které v sociálním pojištění nastaly v posledních patnácti letech. Jedná se především o změny v definici účastníků pojištění a o změny v rámci používání a konstrukce vyměřovacích základů jednotlivých subsystémů sociálního pojištění. Součástí práce je určitá analýza daných změn, která se na reálných datech pokouší odpovědět na otázku, jaký dopad měl a může mít vývoj základních parametrů (jimiž jsou minimální a průměrná mzda a počet osob odvádějících pojistné), které ovlivňují celkovou výši příjmů plynoucí z pojištění do veřejného rozpočtu, na jednotlivé účastníky systému sociálního pojištění.