Finanční analýza podniku Stavby silnic a železnic, a. s. - Vágner, Jan (2008)
Diplomová práce se zabývá finanční analýzou společnosti Stavby silnic a železnic, a.s. Jejím cílem je komplexní zhodnocení současné finanční situace podniku a jejího vývoje od roku 2001. Zaměřuje se na podstatné skutečnosti týkající se finančního zdraví, upozorňuje na případné hrozby a snaží se formulovat některá doporučení směřující ke stabilitě a prosperitě podniku. Za tímto účelem využívá teoretické znalosti z finanční analýzy. V první řadě se jedná o horizontální a vertikální rozbor účetních výkazů, bilanční pravidla, analýzu poměrových ukazatelů, analýzu pracovního kapitálu a pyramidovou soustavu ukazatelů. Dále se zabývá základní ekonomickou nerovností, metodou EVA a modely predikce finanční tísně. Společnost je též porovnána s několika podobnými podniky z oboru dopravních staveb.