Dezinformace a její dopady v praxi - Široká, Lenka (2008)
Práce se zabývá problematikou dezinformace a jejím vztahem k médiím a veřejnosti. Hlavním cílem je poskytnout celkový přehled o tématice dezinformace, upozornit na nebezpečí plynoucí z jejího podcenění a poskytnout návod, jak eliminovat její dopady. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část je zaměřena teoreticky. Shrnuje dosavadní poznatky z teorie informace a dezinformace. Je doplněna o vlastní typologii dezinformace s praktickými ukázkami jednotlivých typů. Závěr teoretické části je věnován specifické pozici, kterou zaujímají v procesu dezinformace masová média. Výchozím bodem v druhé, prakticky zaměřené části, je detailní analýza zpráv nejčtenějších celostátních deníků a údajů o struktuře jejich čtenářů. Na jejím základě jsou určeny konkrétní sociálně demografické faktory, které mají vliv na míru běžným občanem přijímaných dezinformací.