Metodika testování webových aplikací - Šplíchalová, Marcela; Buchalcevová, Alena, 1958-; Hostomský, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Hlavním cílem práce je vytvoření jednotného metodického rámce pro menší testovací oddělení. Dále je jejím cílem vymezit a charakterizovat důležitý prvek testování - softwarovou chybu, stanovit způsob jejího reportování a nakonec s její pomocí specifikovat i problémové oblasti webových aplikací. Posledním cílem je najít způsob, jak metodiku publikovat. Cílů práce bylo dosaženo studiem dostupných teoretických poznatků a aplikací principů ze známých a osvědčených metodik, jež se zaměřují komplexně na celý vývoj softwaru. Tyto principy byly konfrontovány s autorčinými praktickými zkušenostmi a na základě těchto procesů vznikla metodika popsaná v diplomové práci. Vlastní přínos práce lze spatřovat ve vnitřní struktuře metodiky, shrnutí nejdůležitějších informací, zapracování osobních praktických zkušeností a uzpůsobení některých prvků metodiky dle možností malého týmu. Přínosem jsou i návrhy pro zlepšení situace na testovacím oddělení konkrétní firmy a doporučení, jak lze metodiku publikovat a v budoucnosti spravovat. Diplomová práce se skládá ze tří hlavních částí. V první kapitole jsou popsány základní charakteristiky testování, modely životního cyklu vývoje softwaru, druhy a úrovně testů. Druhá kapitola tvoří stěžejní část práce. Popisuje celou metodiku - hlavní workflow a jeho jednotlivé detaily (procesy), aktivity prováděné během těchto procesů, role vyskytující se v metodice a popis jejich zodpovědností (za aktivity i artefakty), artefakty tvořené na testovacím oddělení, komplexní popis chyby a jejího reportování a nakonec shrnutí chyb vyskytujících se v prostředí webových aplikací. Poslední třetí kapitola se věnuje způsobu převedení metodiky do provozu - jak jsou v současné době technicky pokryty jednotlivé části metodiky, návrhy na zlepšení testování do budoucna a možnosti pu
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses