Analýza zainteresovaných stran v projektech ICT - Holub, Ilja; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Lanz, Edvard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato práce se zabývá problematikou analýzy a řízení zainteresovaných stran na projektech informačních a komunikačních technologií. Zainteresovaná strana (i v češtině se používá anglický termín stakeholder) je subjekt, tedy fyzická nebo právnická osoba, nebo skupina těchto osob, která má zájem na výsledku projektu a má možnost projekt ovlivnit. Cílem práce je zmapovat současné přístupy k analýze a řízení zainteresovaných stran v projektech informačních a komunikačních technologií (ICT), popsat problematiku vlivů jednotlivých stran z technokratického i lidského (psychologického) pohledu a následně navrhnout metodiku pro efektivní analýzu a řízení zainteresovaných stran, kterou by bylo možno používat při řízení projektů v oblasti ICT. První část práce seznamuje čtenáře s pojmy, se kterými pracuje, s jejich historií a způsobem, jakým jsou použity. Rozebírá známé projektové metodiky a nástroje používané pro analýzu a řízení zainteresovaných stran. Následuje systematické rozčlenění jednotlivých zainteresovaných stran, jejich analýza z různých pohledů a popis aspektů, které jsou důležité v projektovém řízení. Jsou uvedeny nejčastější zájmy a motivace jednotlivých zainteresovaných stran, vlivových a zájmových skupin a způsoby, jak získávat tyto strany pro cíle projektu. Ve druhé části je popsán průzkum, který byl proveden mezi manažery ICT společností a účastníky ICT projektů. Na základě praktických zkušeností z projektů bylo navrženo několik hypotéz, které tento výzkum ověřuje. Obsahem třetí části je návrh metodiky pro analýzu a řízení zainteresovaných stran v projektech ICT, která by měla sloužit projektovým managerům pro analýzu a řízení zainteresovaných stran. Čtvrtá, poslední část, popisuje užití této metodiky v praxi na projektu implementace systému SAP v utilitní společnosti. Tato
Provedený výzkum potvrzuje původní předpoklad, že se jedná o téma zejména v České republice relativně málo známé. Výsledky práce, zejména navržená metodika, by tedy mohli být přínosem pro vedení projektů v oblasti ICT.
Vedoucí práce: Drahomír Chocholatý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; informační systémy; zájmové skupiny; diplomové práce; information systems; interest groups; master's theses