Analýza potenciálu SaaS v malých a středních podnicích - Pavlů, Pavel; Basl, Josef, 1961-; Aubrecht, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se zabývá analýzou potenciálu modelu "software jako služba (SaaS)" v malých a středních podnicích. Jedná se o značně se rozvíjející trend v oblasti modelů dodávky software. V úvodní kapitole je nejprve popsána evoluce modelu dodávky software. Ta zcela logicky vyústila ve vznik modelu "software jako služba". Dále jsou zde popsány charakteristické rysy SaaS, a to především z kvalitativních, technologických i právních hledisek. V další řadě jsou zde zmíněny metody hodnocení IT investic. Tato kapitola představuje základní teoretický rámec kapitol následujících. Následující kapitola je zaměřena na oblast malých a středních podniků. Zde jsou vymezeny základní makroekonomické ukazatele a organizační specifika MSP. Dále jsou v této kapitole pomocí dotazování malých a středních podniků zkoumány příčiny využití a nevyužití softwaru založeného na modelu SaaS v oblasti MSP. V nosné tvůrčí kapitole jsou vybrány kategorie software, jež malé a střední podniky nejčastěji využívají. Pro každou z těchto kategorií je na základě rozsáhlé analýzy zmapován a popsán stav trhu SaaS. Na základě zmapování trhu je dále pro každou kategorii software vybrán široký okruh nástrojů, z něhož jsou následně po mnohostranné analýze vybrány pro každou kategorii tři nejvhodnější pro MSP. V každé z kategorií je zmapován potenciál všech tří nástrojů. Všechny tři produkty jsou poté vzájemně srovnávány dle rozsáhlých kritérií. Nakonec je provedeno shrnutí možností, jež zkoumané nástroje malým a středním podnikům mohou nabídnout.
Vedoucí práce: Josef Basl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; malé a střední podniky; diplomové práce; small and medium-sized enterprises; master's theses