Význam analýzy rizik při auditu IS - Guznar, Jiří (2009)
Základním tématem diplomové práce je problematika auditu informačních systémů. Práce si klade za cíl analyzovat postavení tohoto auditu v rámci auditu interního a význam analýzy rizik pro audit. Práce dále identifikuje nejdůležitější mezinárodní standardy a metodiky týkající se této problémové oblasti. V oblasti rizik se mimo jiné zaměřuje na specifika rizik v rámci prostředí informačních systémů a technologií. Hlavním cílem práce je vytvoření metodického návodu pro průběh auditu. Téma je zpracováno metodou studia dostupné domácí i zahraniční odborné literatury a elektronických zdrojů. Výsledkem práce je uspořádaní nastudovaných poznatků z oblastí interního auditu, auditu informačního systému, řízení a analýzy rizik. Hlavním přínosem je vytvořený návod pokrývající celý proces auditu, který se opírá o vyhodnocování a analýzu rizik. Zkoumanou oblast lze ohodnotit jako progresivně se vyvíjející a nabírající na významnosti, a to především díky stále většímu rozvoji v oblasti informačních technologií.