Problémy místního rozvoje v malých sídlech - Vilímová, Dana (2009)
Práce se zaměřuje na aktuální téma -- vývojové tendence, pokud jde o malá sídla v České republice. Cílem práce je zhodnotit působení hlavních faktorů ovlivňujících pozici těchto sídel ve vyvíjející se soustavě osídlení a jejich ekonomické možnosti s ohledem na současné a budoucí hospodářské prostředí. Analýza bude zaměřena na hlavní lokální faktory ovlivňující tento vývoj, především na zaměstnanost, mobilitu a územní vybavenost. Obecné poznatky budou aplikovány na vybrané územní celky ve Středočeském kraji, především na okres Benešov. Metody, které budou v práci použity: SWOT analýza, šetření v území -- vlastní dotazníkové šetření, běžné metody užívané ve statistické analýze, metody, které se aplikují na porovnání vývoje mikroregionů -- míra diverzifikace, růstové ukazatele a podobně.