Úvěrové riziko a jeho řízení v kontextu hospodářského cyklu - Kubesa, Lukáš (2009)
Diplomová práce na téma Úvěrové riziko a jeho řízení v kontextu hospodářského cyklu je rozdělena na čtyři základní kapitoly. V první kapitole bude popsáno poslání banky jako finančního zprostředkovatele a z toho plynoucí finanční rizika, jejich rozdělení a charakteristiky. Druhá kapitola se bude zabývat teorií hospodářského cyklu z pohledu hlavních ekonomických škol a vysvětlit pojem cenových bublin na trzích aktiv. Třetí kapitola bude analyzovat modely řízení úvěrového rizika ve finančních institucích včetně vlivu regulátora a regulatorních opatření Basel II. Zaměří se taky na úlohu ratingových agentur v řízení kreditního rizika. Poslední kapitola si klade za cíl analyzovat vývoj kreditního rizika bankovního sektoru v ČR, včetně makroekonomického kreditního modelu ČNB. Zaměří se hlavně na to, jakým způsobem výkyvy hospodářského cyklu úvěrové riziko ovlivňují.