Ochrana práv věřitelů v České republice soudní vymáhání versus soukromé alternativy - Černá, Michaela; Šíma, Josef, 1972-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi státním a soukromým systémem vymáhání pohledávek. Prví část v obecné rovině stručně charakterizuje tradiční funkce státu a zabývá se otázkou, zda je možné zavést do justice princip konkurence. Druhá část popisuje a analyzuje čtyři odlišné systémy vymáhání pohledávek v České republice, konkrétně se jedná o realizaci výkonu rozhodnutí prostřednictvím soudu, soukromého exekutora či využití rozhodčího řízení nebo služeb inkasních agentur. V této části budou také popsány principy, na kterých jednotlivé systémy vymáhání fungují. Porovnáním odlišných motivací a postupů při vymáhání pohledávek prostřednictvím soudu, exekutorů, inkasních agentur či rozhodčího řízení docílíme analýzy efektivnosti a úspěšnosti při naplňování práv věřitelů. Cílem práce je uceleně zmapovat současnou situaci na trhu vymáhání pohledávek v České republice a prokázat, zda se vstupem soukromých subjektů (soudní exekutoři, rozhodci, inkasní agentury) na tento trh vymahatelnost práva změnila.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; vymáhání pohledávek; rozhodčí řízení; soudní exekutoři; diplomové práce; debt collection; arbitration proceedings; judicial executors; master's theses