Problematika důchodové reformy ve světle probíhajících demografických změn - Kordík, Jan; Klazar, Stanislav, 1974-; Weberová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou důchodového systému v ČR v závislosti na demografickém vývoji. První kapitola podává historický přehled důchodových systémů a poskytuje informace o jejich současné aplikaci. Druhá kapitola je zaměřena na jednotlivé variace financování důchodového systému. Kapitola třetí je věnována obecnému popisu současného důchodového systému v ČR a rovněž historickému vývoji. Ve čtvrté kapitole je proveden exkurz již reformovanými důchodovými systémy v zahraničí, a to jak u zemí postkomunistických, tak i u země Latinské Ameriky. V kapitole páté je provedena patřičná analýza financování současného důchodového systému v závislosti na populační evoluci. Pomocí matematického modelu je prokázána neudržitelnost současného systému PAYG. Závěrečná kapitola představuje koncepci reformních opatření jednotlivých politických stran. Její druhou částí je vlastní shrnutí a návrh možného řešení současné "patové situace".
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses