Severoatlantická aliance a Česká republika - Svobodová, Tereza; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Diplomová práce se zabývá zajištěním bezpečnosti České republiky během studené války a po jejím skončení se zvláštním důrazem na vztah ČR a NATO. Hlavní pozornost je věnována období po pádu železné opony, kdy ČR hledala nové ukotvení v evropských bezpečnostních vztazích. V práci jsou představeny různé scénáře výstavby evropského bezpečnostního systému, se kterými se po skončení studené války pracovalo, a uvedeny důvody, které vedly k výsadnímu postaveni NATO v současné evropské bezpečnostní architektuře. Zvláštní kapitola je věnována vývoji vztahu ČR a NATO a politické diskusi, která v ČR vstupu do NATO v roce 1999 předcházela.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses