Zdanění výnosů z cenných papírů v České republice v evropském kontextu - Cvetanova, Lilia (2009)
Obsahem této diplomové práce je zhodnocení způsobu a míry zdanění výnosů, které plynou z cenných papírů v České republice a ve vybraných evropských zemích. Cílem této práce je také komparace míry zdanění těchto výnosů v jednotlivých zemích. První část se věnuje vymezení pojmu cenných papírů, jejich třídění a charakteristice jejich základních druhů, jejichž zdaněním se zabývá závěrečná část. Jedná se o akcie a dluhopisy. Další část je věnována charakteristice daní z příjmů v ČR a také problematice dvojího zdanění. Třetí část obsahuje některé aspekty mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění významné z hlediska tématu této práce. Závěrečná část je věnována způsobům a celkové míře zdanění dividend a úroků plynoucích fyzickým osobám z akcií, resp. dluhopisů ve vybraných evropských zemích. Také je nastíněna situace, kdy výnosy z cenných papírů plynou ze zahraničí rezidentům České republiky, kteří je zdaňuje v tuzemsku.