Zdanění výnosů z cenných papírů v České republice v evropském kontextu - Cvetanova, Lilia; Vančurová, Alena, 1957-; Jelínek, Michal, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Obsahem této diplomové práce je zhodnocení způsobu a míry zdanění výnosů, které plynou z cenných papírů v České republice a ve vybraných evropských zemích. Cílem této práce je také komparace míry zdanění těchto výnosů v jednotlivých zemích. První část se věnuje vymezení pojmu cenných papírů, jejich třídění a charakteristice jejich základních druhů, jejichž zdaněním se zabývá závěrečná část. Jedná se o akcie a dluhopisy. Další část je věnována charakteristice daní z příjmů v ČR a také problematice dvojího zdanění. Třetí část obsahuje některé aspekty mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění významné z hlediska tématu této práce. Závěrečná část je věnována způsobům a celkové míře zdanění dividend a úroků plynoucích fyzickým osobám z akcií, resp. dluhopisů ve vybraných evropských zemích. Také je nastíněna situace, kdy výnosy z cenných papírů plynou ze zahraničí rezidentům České republiky, kteří je zdaňuje v tuzemsku.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; dvojí zdanění; úroky; diplomové práce; double taxation; interest; master's theses