Analýza dopravního problému s omezenými proměnnými - Klasová, Petra (2009)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s problematikou řešení dopravního problému s omezenými proměnnými, jednotlivými metodami výpočtu řešení a jejich praktickou aplikací na fiktivní příklady. Podstatou dopravního problému s omezenými proměnnými je optimální rozvržení dopravy množství nějaké komodity z dodavatelských míst odběratelům tak, aby byly splněny podmínky pro minimální a maximální dopravované množství. V typickém případě jde o snahu minimalizovat celkové náklady spojené s tímto rozvozem. V práci je představena modifikace metody severozápadního rohu, indexní metody a Vogelovy aproximační metody pro úlohy s omezenými proměnnými, stejně jako distribuční a modifikovaná distribuční metoda.