Správa a řízení požadavků a její implementace do projektů IS/ICT - Kinská, Marcela; Stanovská, Iva; Selčan, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se věnuje problematice správy a řízení požadavku a jejich implementace do projektů IS/ICT. Cílem je upozornit na význam systematického řízení požadavků pro úspěšnost projektů IS/ICT. Součástí teoretické části práce je nejen terminologické vymezení požadavku, jejich typologie, poukázání na kvalitativní parametry dobrých softwarových požadavků a vymezení aktérů, kteří se účastní procesu řízení požadavků. Praktická část práce definuje proces řízení požadavků podle všeobecně uznávaných metodik vývoje IS, resp. požadavků. Vlastním přínosem autora je definice metodického postupu Řízení specifikace požadavků, která vychází z rigorózních metodik a je rozšířena o autorovi zkušenosti při z praxe. Metodický postup je přizpůsoben potřebám menší SW firmy pro projekty IS/ICT malého až středního rozsahu, a v případě potřeby je dále rozšiřitelný. Dalším praktickým přínosem této diplomové práce je doporučený metodický postup pro Řízení změn požadavků. Návrh procesů vychází ze sady nejlepších praktik ITIL, dílčí subprocesy jsou upraveny tak, aby byly schopny pokrýt změnové řízení požadavku i v prostředí se širší podnikovou infrastrukturou. Tento metodický postup zdůrazňuje individuální přístup k požadavku. Součástí diplomové práce je i doporučení vhodných softwarových nástrojů pro podporu správy a řízení požadavků rozčleněné podle jednotlivých procesů sady nejlepších praktik ITIL.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses